CHEMIA. KLASY 8A, 8B, 8C

przez | 28 kwietnia 2020
CHEMIA. KLASY 8A, 8B, 8C
 
TEMAT: WŁAŚCIWOŚCI BIAŁEK.
Przeczytajcie odpowiedni fragment podręcznika „ Właściwości białek” (str. 223-226).
Następnie zachęcam do obejrzenia kilku filmików przedstawiających doświadczenia badające właściwości białek:
a) badanie składu pierwiastkowego białek
b) wykrywanie białek
c) badanie wpływu równych substancji na białko
d) reakcje charakterystyczne białek
Na koniec w zeszytach zapiszcie temat lekcji i poniższą notatkę (dzisiaj nie będzie zadania, nie musicie nic wysyłać):
Białko pod wpływem soli kamiennej ulega koagulacji odwracalnej. Struktura przestrzenna białka nie ulega naruszeniu i po dodaniu wody wytrącony osad białka rozpuszcza się. Proces ten nazywamy wysalaniem.
Denaturacja białka jest procesem nieodwracalnym, podczas którego struktura przestrzenna białka zostaje zniszczona.
Czynnikami powodującymi denaturację białka są: wysoka temperatura, sole metali ciężkich, stężone kwasy i zasady oraz etanol.
Reakcje biuretowa i ksantoproteinowa to reakcje barwne pozwalające wykryć obecność białka.
Reakcja biuretowa – reakcja wykorzystywana do wykrywania wiązań peptydowych w białkach; zachodzi pod wpływem wodorotlenku miedzi(II); w wyniku tej reakcji pojawia się fioletowe zabarwienie.
Reakcja ksantoproteinowa – reakcja wykorzystywana do wykrywania obecności niektórych białek; zachodzi pod wpływem kwasu azotowego(V); w wyniku tej reakcji pojawia się żółte zabarwienie.
 
Print Friendly, PDF & Email